Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 140 jaar eigentijds
Contact
Previous slide
Next slide

Urnstenen

Urnstenen van deze tijd

In de jaren zeventig was het gebruikelijk om na een crematie de as van de dierbare ‘stilzwijgend’ te verstrooien. Nabestaanden leken hier geen moeite mee te hebben, vanuit het gevoel dat de ware herinnering in het hart wordt meegedragen. Hoewel dit laatste nog steeds wordt onderschreven, groeide bij velen de behoefte aan ‘een tastbare plek’ ter nagedachtenis van de dierbare, die zij op gezette tijden konden bezoeken, en die de naam van de overleden dierbare toonde.

Gaandeweg zijn daardoor steeds meer mogelijkheden gecreëerd op het gebied van urnbestemmingen, op een urnenveld, urnenmuur of urnengraf. Daarnaast ontstond de mogelijkheid om de as te bewaren in een sierurn. Om de urnbestemming in een urnenmuur te markeren met een gedenksteen kan gekozen worden voor een afdekplaat met een geheel persoonlijk opschrift. Een urnengraf kan vormgegeven worden met een liggende, staande of kubusvormige gedenksteen, al dan niet in combinatie met materialen als hout, glas, staal of brons, of met ruimte voor siersteentjes of beplanting.

Wat voor soorten urnbestemmingen zijn er?

Er zijn veel eindbestemmingen mogelijk voor de urn van uw dierbare

Urnenveld en urngraven

Naast de urn van uw dierbare thuis te bewaren of uit te strooien kunt u er ook voor kiezen om de urn te begraven op een zogenoemde urnenveld. Vele begraafplaatsen hebben een speciaal veld ingericht voor grafmonumenten voor urnen. Het is afhankelijk van de begraafplaats of dit een urnenveld is dat aan specifieke eisen dient te voldoen (denk bijvoorbeeld aan de vorm die vaststaat) zodat dit in lijn is met de andere grafstenen. Veel gemeentes hebben daarentegen vaak de beschikking over een urnenveld waar u zelf mag kiezen wat voor type gedenksteen geplaatst gaat worden. In onderstaande galerij geven wij een kleine impressie van de mogelijkheden.  

Urnenmuur en urnenzuil

De laatste jaren zien we de vraag naar letterplaten voor in een urnenmuur of urnenzuil steeds verder stijgen. Een urnenzuil en een urnmuur lijken erg veel op elkaar echter bestaat een urnzuil uit een enkele kolom waarin de urnen verticaal op elkaar zijn geplaatst. Steeds vaker zien wij ook dat één urnzuil specifiek door één familie wordt gebruikt. Net als bij het urnenveld is het afhankelijk van de begraafplaats of de letterplaat aan specifieke eisen dient te voldoen (denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid tekst en de toegestane afbeeldingen) zodat dit in lijn is met de andere letterplaten in de urnenmuur of urnenzuil. De afmeting en de vorm van de letterplaat staat in vrijwel alle gevallen vast. In onderstaande galerij geven wij een kleine impressie van de mogelijkheden voor een passende letterplaat in een urnenmuur en een urnenzuil.

Urnenheuvel

Kiest u ervoor om de urn te begraven in een urnenheuvel, dan kunnen wij u voorzien van een passende zwerfkei. Deze zwerfkei mag u vaak voorzien van belettering en verschillende accessoires. Het gebruiken van een zwerfkei is vrijwel in alle gevallen verplicht zodra u voor deze manier van begraven kiest. Dit stellen begraafplaatsen verplicht om een uniforme uitstraling te garanderen die zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Niet alle begraafplaatsen beschikken over een urnenheuvel maar bieden dan een andere manier van herdenken aan. Hierbij kunt u denken aan een urnengraf in een urnenveld of de urn te plaatsen in een urnenmuur of urnenzuil.

Urnenheuvel beilen met keien

De levertijd van een urngedenksteen

Na de begrafenis moet ongeveer drie maanden worden gewacht voordat een monument kan worden geplaatst. De grond moet namelijk eerst ‘nazakken’ voordat een degelijke fundering kan worden gemaakt. We leggen onder ieder te leveren grafwerk een betonvloer van gewapend beton, die we onder het maaiveld op kunststof fundatiepalen bevestigen. Deze fundatiepalen reiken tot de vaste grond. Als u beplanting wenst binnen een omranding van steen, dat plaatsen wij een open betonraam op de fundatiepalen. Het grafmonument wordt solide bevestigd op deze betonvloer of dit betonraam. Onze ervaring is dat er in bijna alle gevallen na het verstrijken van de vereiste drie maanden op verantwoorde wijze een grafmonument kan worden geplaatst.

Urnsteen urnenveld bruin zwart
Urnsteen bruin zwart

De gemiddelde levertijd van een urnsteen

De levertijd van een urnsteen is net als bij grafstenen ongeveer twee tot drie maanden na de opdrachtdatum, afhankelijk van het overeengekomen model en het gekozen materiaal. Dit komt door de lange weg die, met name het steen, moet afleggen alvorens het in onze werkplaats wordt afgeleverd. Het steen (veelal graniet en marmer) komt voornamelijk uit Scandinavië, en de berggebieden in India en China.

 

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.