Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 140 jaar eigentijds
Contact
Vorige slide
Volgende slide

Kindergrafstenen

Kindergraven en gedenkstenen

Het overlijden van een kind is een intens ingrijpende en verdrietige gebeurtenis binnen een gezin en familie. Uit ervaring weten we hoe belangrijk het is om op een geheel persoonlijke manier afscheid te nemen, en de gedachtenis aan het overleden kind op een geheel passende manier vorm te geven in een kindermonument. Samen met u zoeken we naar een gedenksteen die past bij uw kind en u als gezin en familie. Op uw verzoek kunnen ook anderen, bijvoorbeeld broertjes, zusjes, grootouders, vriendenkring van het kind, daarin een rol spelen.

Een grafsteen voor kinderen kan op drie manieren worden uitgevoerd, namelijk volledig bedekkend, gedeeltelijk bedekkend of met een volledig open ruimte binnen een stenen omranding. Het geheel wordt altijd op een volledige betonplaat gefundeerd, tenzij er ruimte moet zijn voor het aanbrengen van eigen beplanting.  De fundatievloer is onder dat gedeelte open. In de meeste gevallen wordt er een staande gedenksteen op het hoofdeinde van het grafwerk geplaatst. Het is ook mogelijk om alleen een liggende steen zonder staande steen te plaatsen. De tekst wordt dan in of op de plaat aangebracht. Dit wordt ook wel een zerk genoemd.

Alle betonnen funderingsplaten worden onder het maaiveld, dus onzichtbaar, geplaatst op kunststoffen funderingspalen ook wel stiepen genoemd. Alleen het uiteindelijke monument bevindt zich zichtbaar boven het maaiveld.

Winnie de poeh grafsteen kind

Voorbeelden van grafstenen voor kinderen

Een kindergraf personaliseren

Persoonlijke voorwerpen / herinneringen van uw kind, zoals een knuffelbeest of een afdruk van een handje of voetje, kunnen verwerkt worden op of in de gedenksteen. We kunnen een knuffelbeest namaken en in brons laten gieten, dat bevestigd wordt bij of op het monument. We kunnen tekeningen afdrukken etsen of verdiepen in de steen. Ook kan een granieten beeldje worden vervaardigd, als basis of accessoire voor de gedenksteen.

Wij geven u alle ruimte en tijd om tot de keuze van een passende gedenksteen te komen, en begeleiden u daarbij vanaf de eerste kennismaking tot het moment waarop u een weloverwogen keuze hebt kunnen maken. Uiteraard bieden wij u de gelegenheid om aanwezig te zijn bij de uiteindelijke plaatsing van de gedenksteen.

Kindergrafsteen met knuffelbeer in brons
Grafsteen kind met grind en glas

Het materiaal van een kindergraf

De steensoort die tegenwoordig het meest wordt gebruikt is graniet, vanwege haar duurzaamheid,  onverwoestbaarheid en mooie kleuren en tekening. Zwerfkeien en hunebedstenen zijn hetzelfde graniet, maar dan in ruwe onbewerkte vorm.

Zachtere steensoorten zoals marmer en kalksteen (Belgisch Hardsteen) worden steeds minder gebruikt, omdat ze meer onderhoud vergen dan de hardere soorten. We beschikken over een groot aantal bestaande ontwerpen, maar zijn tevens gespecialiseerd in het samen met u vormen van een persoonlijk ontwerp. De uitvoering in natuursteen kan gecombineerd worden met glas, staal, brons, hout of kunststof. Verschillende steensoorten en grafwerkconstructies vragen verschillend onderhoud. Wij kunnen u hier helder en duidelijk over informeren. 

Na hoeveel tijd kan een grafsteen worden geplaatst?

Na de begrafenis moet ongeveer drie maanden worden gewacht voordat een monument kan en mag worden geplaatst. De grond moet namelijk eerst ‘nazakken’ voordat een degelijke fundering kan worden gemaakt. We leggen onder ieder te leveren grafwerk een betonvloer van gewapend beton, die we onder het maaiveld op kunststof fundatiepalen bevestigen. Deze fundatiepalen reiken tot de vaste grond. Als u beplanting wenst binnen een omranding van steen, dat plaatsen wij een open betonraam op de fundatiepalen. Het liggend grafmonument wordt solide bevestigd op deze betonvloer of dit betonraam. Onze ervaring is dat er in bijna alle gevallen na het verstrijken van de vereiste drie maanden op verantwoorde wijze een staand grafmonument kan worden geplaatst.

Grafsteen kind met grind en vlinder met glas
Kinder grafsteen met gekleurde sterren

De gemiddelde levertijd van een grafsteen

De levertijd van een liggend grafmonument is ongeveer drie maanden na de opdrachtdatum, afhankelijk van het overeengekomen model en het gekozen materiaal. Dit komt door de lange weg die, met name de steensoort, moet afleggen alvorens het in onze werkplaats wordt afgeleverd. Het steen (veelal graniet en marmer) komt voornamelijk uit Scandinavië, en de berggebieden in India, Zuid-Afrika en China.

Mocht een liggend grafmonument eerder gereed zijn dan betekent dit niet direct dat deze ook eerder geplaatst kan worden. Dit is in verband met het ‘inklinken’ van de grond op het graf. Dit voorkomt verzakking van de bodem op langere termijn.

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.