Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 140 jaar eigentijds
Contact
Previous slide
Next slide

Over Steenhouwerij Engberts

Al ruim 140 jaar eigentijds

Al ruim 140 jaar draagt Steenhouwerij Engberts met haar vakbekwaamheid en ervaring bij aan passende vormgeving in gedenken, waarbij úw persoonlijke ideeën het uitgangspunt zijn voor advies over grafmonumenten.

Steenhouwerij Engberts is een erkend leerbedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. De kernkwaliteiten zijn samen te vatten in drie woorden: Betrokken, betrouwbaar en bekwaam.

We maken gedenkstenen van eerste kwaliteit steensoorten. Onze eigen speciaal daarvoor opgeleide medewerkers vervaardigen deze in onze eigen werkplaats, om het vervolgens zorgvuldig op de begraafplaats te laten plaatsen. We geven op al onze grafwerken een schriftelijke garantie van 25 jaar.

Kop koffie in de spreekkamer
Jan Engberts
Lambertus Engberts
Hendrik Jan Engberts

Geschiedenis van Steenhouwerij Engberts

Steenhouwerij Engberts werd in 1883 opgericht door Jan Engberts (1856-1939). Jan was de oudste zoon van de smidsknecht Lambert en zijn vrouw Annegien. Vroeg wees geworden, trok hij op zestienjarige leeftijd naar het Westen. Daar leerde hij het steenhouwersvak. Met deze kennis richtte hij zijn eigen steenhouwerij op in Meppel. Hij en zijn vrouw Grietje kregen een zoon en drie dochters. 

Na verloop van tijd nam Lambertus Engberts (1884-1945) het bedrijf van zijn vader over. Hij had het vak van zijn vader geleerd. De grafstenen werden met handwerk en veel geduld gemaakt, en per handkar, bakfiets of paard en wagen naar de begraafplaatsen vervoerd. Voor langere afstanden werd de beurtschipper ingehuurd. In de jaren twintig verhuisde Lambertus met zijn vrouw Hendrika, vijf dochters en zoon naar Assen, om aldaar de steenhouwerij voort te zetten.

Eind jaren dertig ging het bedrijf over op de enige zoon Hendrik Jan Engberts (1914-1989). Hij nam samen met zijn vrouw Antje en drie zoons de zware taak op zich het door de oorlog in moeilijkheden geraakte bedrijf weer op de rails te krijgen. De twee oudste zonen hielpen al gauw fulltime mee. Machines kwamen het zware hak- en beitelwerk verlichten, vervoer werd gemakkelijker, meerdere steensoorten deden hun intrede. Maar het persoonlijke vakmanschap bleef.

In 1980 werd Paul Engberts (1950) eigenaar van het bedrijf, dat ruim dertig jaar onder zijn leiding heeft gedraaid. Net als zijn vader Hendrik Jan en grootvader Lambertus groeide hij op in de wereld van de steenhouwerij, en leerde hij het vak in eerste instantie van zijn vader. Een mooi vak, waarin vakmanschap wordt gecombineerd met het streven iets voor mensen te willen betekenen. En bedrijfshectiek wordt gecombineerd met de serene rust van begraafplaatsen. En de terugblik wordt gecombineerd met de blik op vandaag en morgen. Eerbied voor de dood geeft bezieling in het leven. 

De vijfde generatie, Erik Posthuma en Ronald Haveman die het bedrijf hebben voortgezet (2017) zijn geen familie van Engberts, maar maken wel al ruim 28 jaar deel uit van de Steenhouwerij. Zij hebben er mede voor gezorgd dat de naam Engberts is wat het vandaag de dag is. Een eigentijds bedrijf waar er zorg en aandacht wordt omgegaan met nabestaanden om hen te helpen bij een passende gedenksteen.

 

Ons team

Erik Posthuma

Erik is met ruim 30 jaar ervaring in het vak een bekend gezicht voor onze klanten en externe partijen. 

Ronald Haveman

Ronald is in 1993, na zijn vakopleiding, aan het werk gegaan in de Steenhouwerij. Ronald is de stuwende kracht in onze eigen werkplaats.

Mike Meijer

Mike is sinds 2020 aan de slag gegaan voor Steenhouwerij Engberts. Hij houd zich vooral bezig met de marketing en communicatie.

Onze zeven service garanties

Al meer dan 140 jaar draagt Steenhouwerij Engberts met haar vakbekwaamheid en ervaring bij aan passende vormgeving in gedenken. Steenhouwerij Engberts is een erkend bedrijf dat kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. De kernkwaliteiten zijn samen te vatten in drie woorden: betrokken, betrouwbaar en bekwaam. Bekijk hiernaast onze zeven service garanties.

Onze missie is: Dienstbaar zijn vanuit oprechtheid, ervaring en vakmanschap. Uw wens staat centraal, en vormt het uitgangspunt voor onze dienstbaarheid.

Het overleg over een passende gedenksteen en het informeren over de praktische uitvoering ervan kost niets. Ook het laten opstellen van een offerte is vrijblijvend tot het moment dat u opdracht geeft tot het vervaardigen en plaatsen van de gedenksteen.

Steenhouwerij Engberts beschikt over een toonzaal, een binnentuin en een keientuin, waar verschillende modellen en uitvoeringen van graf- en urnmonumenten, ruwe stenen en zwerfkeien te bezichtigen zijn. De toonzaal en tuinen zijn vrijblijvend en zonder afspraak te bezoeken tijdens de openingstijden. Tevens kunnen we samen met u een begraafplaats bezoeken, om in overleg te komen tot ideeën, of een grafmonument te bekijken als basis voor het overleg over uw eigen wensen.

Steenhouwerij Engberts is goed toegankelijk en heeft gratis parkeerplaatsen. Indien u slecht ter been bent of niet over vervoer beschikt, bieden wij u vervoer aan om ons bedrijf te komen bezoeken.

Meestal moet er een vergunning worden aangevraagd om een gedenksteen op een begraafplaats te mogen plaatsen. Wij doen dit voor u, als extra service bij uw aankoop van een grafmonument. U hoeft dus zelf niets meer te regelen op dit gebied.

Omdat een nieuwe gedenksteen pas na drie maanden kan worden geplaatst, vervaardigen en plaatsen wij voor u een tijdelijk gedenksteentje. Dit bestaat uit een granieten plaatje (ongeveer 25 x 35 cm) met daarop de naam en de geboorte- en overlijdensjaren van de overledene. Deze tijdelijke voorziening leveren wij gratis, terwijl gewerkt wordt aan de uiteindelijke gedenksteen.

U ontvangt persoonlijk bericht van ons, wanneer de gedenksteen is geplaatst.

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.