Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 140 jaar eigentijds
Contact
Previous slide
Next slide

Dubbele grafstenen

Familiegraf of dubbelgraf

Een dubbele grafsteen is een stenen gedeelte, de zogenaamde afdekplaat, met of zonder een staand gedeelte, het zogenaamde kopstuk. Deze liggende gedenksteen kan enkel zijn voor een enkel graf, of dubbel voor een dubbel graf. Afhankelijk van de begraafplaats gaat het dan om enkele graven, graven boven elkaar (beide enkel) of graven naast elkaar (dubbel).

Een liggende gedenksteen kan op drie manieren worden uitgevoerd, namelijk volledig bedekkend, gedeeltelijk bedekkend of met een volledig open ruimte binnen een stenen omranding. Het geheel wordt altijd op een volledige betonplaat gefundeerd, tenzij er ruimte moet zijn voor het aanbrengen van eigen beplanting.  De fundatievloer is onder dat gedeelte open.  In de meeste gevallen wordt er een staande gedenksteen op het hoofdeinde van het grafwerk geplaatst. Het is ook mogelijk om alleen een liggende steen zonder staande steen te plaatsen. De tekst wordt dan in of op de plaat aangebracht. Dit wordt ook wel een zerk genoemd.

Alle betonnen funderingsplaten worden onder het maaiveld, dus onzichtbaar, geplaatst op kunststoffen funderingspalen ook wel stiepen genoemd. Alleen het uiteindelijke monument bevindt zich zichtbaar boven het maaiveld.

Dubbel graf grijs

Voorbeelden van dubbele grafstenen

Dubbele grafstenen

Het materiaal van een dubbele grafsteen

De steensoort die tegenwoordig het meest wordt gebruikt is graniet, vanwege haar duurzaamheid,  onverwoestbaarheid en mooie kleuren en tekening. Zwerfkeien en hunebedstenen zijn hetzelfde graniet, maar dan in ruwe onbewerkte vorm.

Zachtere steensoorten zoals marmer en kalksteen (Belgisch Hardsteen) worden steeds minder gebruikt, omdat ze meer onderhoud vergen dan de hardere soorten. We beschikken over een groot aantal bestaande ontwerpen, maar zijn tevens gespecialiseerd in het samen met u vormen van een persoonlijk ontwerp. De uitvoering in natuursteen kan gecombineerd worden met glas, staal, brons, hout of kunststof. Verschillende steensoorten en grafwerkconstructies vragen verschillend onderhoud. Wij kunnen u hier helder en duidelijk over informeren. 

Na hoeveel tijd kan een dubbel graf worden geplaatst?

Na de begrafenis moet ongeveer drie maanden worden gewacht voordat een monument kan en mag worden geplaatst. De grond moet namelijk eerst ‘nazakken’ voordat een degelijke fundering kan worden gemaakt. We leggen onder ieder te leveren grafwerk een betonvloer van gewapend beton, die we onder het maaiveld op kunststof fundatiepalen bevestigen. Deze fundatiepalen reiken tot de vaste grond. Als u beplanting wenst binnen een omranding van steen, dat plaatsen wij een open betonraam op de fundatiepalen. Het liggend grafmonument wordt solide bevestigd op deze betonvloer of dit betonraam. Onze ervaring is dat er in bijna alle gevallen na het verstrijken van de vereiste drie maanden op verantwoorde wijze een staand grafmonument kan worden geplaatst.

Dubbel graf met twee staande stenen

De gemiddelde levertijd van een grafsteen

De levertijd van een dubbel liggend grafmonument is ongeveer drie maanden na de opdrachtdatum, afhankelijk van het overeengekomen model en het gekozen materiaal. Dit komt door de lange weg die, met name de steensoort, moet afleggen alvorens het in onze werkplaats wordt afgeleverd. De steensoorten (meestal graniet) komen voornamelijk uit Scandinavië  en de berggebieden in India , Zuid Afrika en China.

Mocht een liggend grafmonument eerder gereed zijn dan betekent dit niet direct dat deze ook eerder geplaatst kan worden. Dit is in verband met het ‘inklinken’ van de grond op het graf.

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.