Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 135 jaar eigentijds
Contact
Previous slide
Next slide

Welk type grafsteen zoekt u?

Grafstenen van natuursteen, hout, glas, RVS of cortenstaal

Grafsteen kopen

Het geven van een plek

Na het begraven van uw overleden dierbare begint de zoektocht naar het kopen van een passende grafsteen. Immers worden graven al eeuwenlang gemarkeerd met een grafsteen om de overledenen te eren en een plek te hebben om te herinneren. Lang werd de uitvoering hiervan bepaald door regels en tradities, echter kwam dit ook terug in de ontwerpen en de beperkte variatie hierin. De laatste jaren zien wij dat, mits binnen de richtlijnen van de gemeente, de ontwerpen steeds unieker zijn bij het kopen van een grafsteen. Dit komt tot uiting in een ruimere keuze van mogelijkheden en het gebruik van bijvoorbeeld vormen, steensoorten, combinaties van materialen en persoonlijk attributen.

Door het personaliseren van een grafsteen creëer je een uniek gedenkmonument die past bij uw dierbare en de nabestaanden. Ook is het tegenwoordig mogelijk om bijvoorbeeld een Drentse kei of hunebedsteen te gebruiken als basis voor een grafsteen. Bovendien is het ook mogelijk dat u een eigen kei kan verwerken in het ontwerp van de grafsteen. Denk daarbij aan een kei die ooit geplaatst is door uw dierbare of waar hij of zij een speciaal verhaal mee deelt. Verder kunnen persoonlijke voorwerpen of afbeeldingen worden verwerkt in of op de steen waardoor het een eigentijds en bovendien persoonlijk grafmonument wordt.

Wij vervaardigen grafstenen uit elk gewenst materiaal, met natuursteen als basis. Vanuit deze basis zijn verschillende combinaties mogelijk met bijvoorbeeld glas, brons, staal, hout, RVS, cortenstaal of kunststof.

Na hoeveel tijd kan een grafsteen worden geplaatst?

Na de begrafenis kan een grafsteen worden gekocht en geplaatst. Gesteld dat er ongeveer drie maanden is gewacht voordat een grafsteen kan en mag worden geplaatst. Omdat de grond namelijk eerst een langere periode moet ‘nazakken’ voordat een degelijke fundering kan en mag worden gemaakt. Natuurlijk kunt u, mits u er aan toe bent, al binnen deze drie maanden na de begrafenis een grafsteen uitzoeken en bestellen. Als gevolg van de lange levertijd van natuursteen is dit dan ook zeker aan te raden.

We leggen onder ieder te leveren grafwerk een betonvloer van gewapend beton, die we onder het maaiveld op kunststof fundatiepalen bevestigen. Deze fundatiepalen reiken tot de vaste grond zodat deze een stevige basis heeft. Hiermee zorgen wij er voor dat de grafsteen stevig ligt waardoor verzakking op langere termijn wordt tegengegaan.

Als u beplanting wenst binnen een omranding van steen, dat plaatsen wij een betonraam op de fundatiepalen. Het grafmonument wordt solide bevestigd op deze betonvloer of dit betonraam. Onze ervaring is dat er in bijna alle gevallen na het verstrijken van de vereiste drie maanden op verantwoorde wijze een grafsteen kan worden geplaatst.

Dubbele grafsteen met tredes
Grafsteen kind rood

De gemiddelde levertijd van een grafsteen

De levertijd van een grafsteen is ongeveer drie maanden na de opdrachtdatum, afhankelijk van het overeengekomen model en het gekozen materiaal. Dit komt door de lange weg die, met name de steensoort, moet afleggen voordat het in onze werkplaats wordt afgeleverd. Het steen (veelal graniet en marmer) komt voornamelijk uit Scandinavië, en de berggebieden in India, Zuid-Afrika en China.

Mocht een grafmonument eerder gereed zijn dan betekent dit niet direct dat deze ook eerder geplaatst kan worden. Dit is in verband met het ‘inklinken’ van de grond op het graf. Dit voorkomt verzakking van de bodem op langere termijn.

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.