Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 140 jaar eigentijds
Contact
Previous slide
Next slide

Staande grafstenen

Enkel een staande grafsteen

Een staande gedenksteen is een grafmonument dat alleen uit een staand gedeelte bestaat, het zogenaamde ‘kopstuk’. Dit kopstuk kan enkel zijn voor een enkel graf, of dubbel voor een dubbel graf. Afhankelijk van de begraafplaats gaat het dan om enkele graven, graven boven elkaar (beide enkel) of graven naast elkaar (dubbel). Het kopstuk wordt op een betonnen fundering geplaatst, zodat de rest van het grafoppervlak leeg blijft voor bijvoorbeeld beplanting of gras. De kopstukfundering wordt onder het maaiveld, dus onzichtbaar, aangelegd op kunststoffen funderingspalen. Alleen het uiteindelijke monument, dus het kopstuk, bevindt zich zichtbaar boven het maaiveld zoals te zien is op de foto hiernaast.

 

Staande grafsteen ruw
Rood bruin staande grafsteen bloem

Het materiaal van een staande steen

De steensoort die tegenwoordig het meest wordt gebruikt is graniet, vanwege haar duurzaamheid,  onverwoestbaarheid en mooie kleuren en tekening. Zwerfkeien en hunebedstenen zijn hetzelfde graniet, maar dan in ruwe onbewerkte vorm.

Zachtere steensoorten zoals marmer en kalksteen (Belgisch Hardsteen) worden steeds minder gebruikt, omdat ze meer onderhoud vergen dan de hardere soorten. We beschikken over een groot aantal bestaande ontwerpen, maar zijn tevens gespecialiseerd in het samen met u vormen van een persoonlijk ontwerp. De uitvoering in natuursteen kan gecombineerd worden met glas, staal, brons, hout of kunststof. Verschillende steensoorten en grafwerkconstructies vragen verschillend onderhoud. Wij kunnen u hier helder en duidelijk over informeren. 

Letters voor op een grafsteen

Het opschrift op een gedenksteen is heel persoonlijk en uniek. Er zijn tal van mogelijkheden om de gedenksteen te voorzien van een naam en een tekst. Wij begeleiden u hierin.

Er is een ruime keuze in lettertypes, maar ook in reliëf. Op gepolijste granieten monumenten en in glas worden meestal verdiepte geverfde letters gebruikt. Maar ook kunnen bronzen of aluminium letters op het monument worden bevestigd. Een geheel eigen lettertype of handschrift kunnen we op verzoek handmatig inkappen. Ook kan een bronzen plaatje op de steen worden bevestigd, met daarop een gegoten tekst.

Naast de naam en de gebruikelijke gegevens kan een spreuk, bijbeltekst, songtekst, wens of gedicht in de steen worden gegraveerd of op de steen worden bevestigd. Een afbeelding kan deze tekst illustreren. We informeren u over alle mogelijkheden, waarbij uw persoonlijke wens centraal staat.

Bloem in graniet

Afbeeldingen en foto's op een grafsteen

Veel nabestaanden kiezen er voor om afbeelding op het grafmonument te laten bevestigen, etsen of graveren. Dit kan een porseleinen foto van de overledene zijn, een voorwerp dat waardevol was voor de overledene, of een afbeelding die de band met de overledene symboliseert.We kunnen deze voorwerpen leveren of maken, en duurzaam verwerken in of op het monument.

Na hoeveel tijd kan een staande grafsteen worden geplaatst?

Na de begrafenis moet ongeveer drie maanden worden gewacht voordat een monument kan en mag worden geplaatst. De grond moet namelijk eerst ‘nazakken’ voordat een degelijke fundering kan worden gemaakt. We leggen onder ieder te leveren grafwerk een betonvloer van gewapend beton, die we onder het maaiveld op kunststof fundatiepalen bevestigen. Deze fundatiepalen reiken tot de vaste grond. Als u beplanting wenst binnen een omranding van steen, dat plaatsen wij een open betonraam op de fundatiepalen. Het staande grafmonument wordt solide bevestigd op deze betonvloer of dit betonraam. Onze ervaring is dat er in bijna alle gevallen na het verstrijken van de vereiste drie maanden op verantwoorde wijze een staand grafmonument kan worden geplaatst.

Staande steen bruin rood
Staande grafsteen kruis

De gemiddelde levertijd van een staande grafsteen

De levertijd van een liggend grafmonument is ongeveer drie maanden na de opdrachtdatum, afhankelijk van het overeengekomen model en het gekozen materiaal. Dit komt door de lange weg die, met name de steensoort, moet afleggen alvorens het in onze werkplaats wordt afgeleverd. De steensoorten (meestal graniet) komen voornamelijk uit Scandinavië  en de berggebieden in India , Zuid Afrika en China.

Mocht een liggend grafmonument eerder gereed zijn dan betekent dit niet direct dat deze ook eerder geplaatst kan worden. Dit is in verband met het ‘inklinken’ van de grond op het graf.

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.