Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 140 jaar eigentijds
Contact
Previous slide
Next slide

Een grafsteen kopen

Hoe kunt u een grafsteen bestellen?

Het verlies van een geliefde is een ingrijpende en uitdagende gebeurtenis. We begrijpen dat het kiezen van een herdenkingssteen geen eenvoudige beslissing is. Steenhouwerij Engberts staat voor u klaar om u te begeleiden, uw vragen te beantwoorden, u te informeren over de relevante voorschriften en samen met u de mogelijkheden te bespreken voor het aanschaffen van een herdenkingssteen. Uw wensen zijn onze prioriteit, en we streven naar een gepaste herdenkingssteen in nauw overleg met u, ter ere van uw dierbare. Vaak is een vergunning nodig om een herdenkingssteen op een begraafplaats te plaatsen. Dit regelen wij als extra service bij de aankoop van het grafmonument, zodat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken.

Drie fases bij het kopen van een grafsteen

Fase 1 | Oriëntatie- en inspiratiefase

Na het begraven van uw overleden dierbare begint de zoektocht naar het kopen van een passende grafsteen. Immers worden graven al eeuwenlang gemarkeerd met een grafsteen om de overledenen te eren en een plek te hebben om te herinneren. Lang werd de uitvoering hiervan bepaald door regels en tradities, echter kwam dit ook terug in de ontwerpen en de beperkte variatie hierin. De laatste jaren zien wij dat, mits binnen de richtlijnen van de gemeente, de ontwerpen steeds unieker zijn bij het kopen van een grafsteen. Dit komt tot uiting in een ruimere keuze van mogelijkheden en het gebruik van bijvoorbeeld vormen, steensoorten, combinaties van materialen en persoonlijk attributen.

Door het personaliseren van een grafsteen creëer je een uniek gedenkmonument die past bij uw dierbare en de nabestaanden. Ook is het tegenwoordig mogelijk om bijvoorbeeld een Drentse kei of hunebedsteen te gebruiken als basis voor een grafsteen. Bovendien is het ook mogelijk dat u een eigen kei kan verwerken in het ontwerp van de grafsteen. Denk daarbij aan een kei die ooit geplaatst is door uw dierbare of waar hij of zij een speciaal verhaal mee deelt. Verder kunnen persoonlijke voorwerpen of afbeeldingen worden verwerkt in of op de steen waardoor het een eigentijds en bovendien persoonlijk grafmonument wordt.

Wij vervaardigen grafstenen uit elk gewenst materiaal, met natuursteen als basis. Vanuit deze basis zijn verschillende combinaties mogelijk met bijvoorbeeld glas, brons, staal, hout, RVS, cortenstaal of kunststof.

Fase 2 | Schetsen en prijsopgave

Na de oriëntatie kan een grafsteen worden ontworpen en gekocht. Het ontwerpen kan tijdens een bezoek aan onze toonzaal maar ook tijdens een bezoek aan huis. In dit gesprek gaan wij met u aan de slag en ontwerpen wij samen een passend monument voor uw dierbare. U kunt op basis van uw ideeën en wensen heel precies de grafsteen samenstellen zodat het past binnen uw budget.

Onze medewerkers proberen met uw wensen en behoeften een schets te maken die wij later voor u kunnen digitaliseren. Op basis van het gemaakte ontwerp ontvangt u van ons de exacte prijsopgave (via mail of per post). Pas als u tevreden bent gaan wij het geheel voor u verzorgen.

tekenen schetsen van grafsteen
Fase 3 | Vervaardigen en plaatsing

De realisatie van een passend gedenkteken voor uw dierbare doen wij met zorg en aandacht. Nadat u ons de opdracht heeft gegeven voor het verzorgen van het monument, kan het ongeveer drie maanden duren totdat het monument volledig is geplaatst. We hebben namelijk sommige onderdelen op voorraad, andere onderdelen niet. Hierbij is voornamelijk de levertijd van het natuursteen dat de totale levertijd van een grafsteen bepaald.


Zodra het monument geplaatst is zullen wij u hiervan op de hoogte brengen.

Grafsteen kind rood

De gemiddelde levertijd van een grafsteen

De productietijd van een grafsteen bedraagt doorgaans ongeveer drie á vier maanden vanaf de datum van opdracht, afhankelijk van het specifieke ontwerp en het materiaal dat is gekozen. Deze termijn is toe te schrijven aan het uitgebreide productieproces, vooral voor het bewerken van het gekozen type steen. Het merendeel van het gebruikte gesteente, zoals graniet en marmer, wordt geïmporteerd uit bijvoorbeeld Scandinavië, evenals bergachtige gebieden in India, Zuid-Afrika en China.

Het is mogelijk dat het grafmonument eerder gereed is dan de oorspronkelijke verwachte datum, maar dit betekent niet automatisch dat het eerder geplaatst kan worden. Dit heeft te maken met het ‘inklinken’ van de grond op de begraafplaats, wat voorkomt dat de bodem op lange termijn verzakt. We streven ernaar om het grafmonument zo zorgvuldig mogelijk te installeren, met de duurzaamheid en stabiliteit op de lange termijn als belangrijke overwegingen.

Brochure grafstenen aanvragen

Bij Steenhouwerij Engberts kunt u vrijblijvend een brochure aanvragen met daarin een groot aantal afbeeldingen van grafmonumenten ter inspiratie. Deze brochure sturen wij u geheel vrijblijvend toe via de post zodat u deze thuis eens rustig door kunt bladeren. Vul hiervoor onderstaande gegevens in.

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.