Wij staan voor u klaar
Contact
Hoe zou u willen gedenken?
Contact
Al ruim 135 jaar eigentijds
Contact
Previous slide
Next slide

Grafzerken

Liggende grafstenen met een klassiek karakter

Een liggende grafsteen zonder kopstuk staat in de volksmond ook wel bekend onder de term ‘zerk’ of ‘grafzerk’. Grafzerken hebben vaak een lange liggende plaat natuursteen die het hele graf bedekt. Dit zorgt voor een robuust en klassiek uiterlijk. Mede door deze dichte plaat natuursteen, die het gehele monument afsluit, maakt het de grafzerk één van de meest onderhoudsvriendelijke soorten grafbedekking.

Grafzerken kennen we vaak nog van vroeger en komen we vaak tegen op de oude gedeeltes van begraafplaatsen. Toen waren dit vaak enkel grote platen natuursteen, voornamelijk hardsteen. Hoewel een grafzerk vaak een eenvoudige klassieke vorm heeft, kan deze betreft uitstraling net zoals een grafsteen heel persoonlijk worden gemaakt. Steeds vaker worden grafzerken gecombineerd met andere materialen. Grafzerken kunnen strakke of speelse lijnen hebben, gepolijst zijn of een ruwe uitstraling hebben. Ook kan een grafzerk gemaakt worden van natuursteen, glas, RVS of een combinatie hiervan.

Liggende zerk met plantenschaal

Voorbeelden van grafzerken

Zwarte granieten grafsteen met glas en vaas

Het materiaal van een zerk

De steensoort die tegenwoordig het meest wordt gebruikt is graniet, vanwege haar duurzaamheid,  onverwoestbaarheid en mooie kleuren en tekening. Zwerfkeien en hunebedstenen zijn hetzelfde graniet, maar dan in ruwe onbewerkte vorm.

Zachtere steensoorten zoals marmer en kalksteen (bijvoorbeeld Belgisch Hardsteen) worden steeds minder gebruikt, omdat ze meer onderhoud vergen dan de hardere soorten. We beschikken over een groot aantal bestaande ontwerpen, maar zijn tevens gespecialiseerd in het samen met u vormen van een persoonlijk ontwerp. De uitvoering in natuursteen kan gecombineerd worden met glas, staal, brons, hout of kunststof. Verschillende steensoorten en grafwerkconstructies vragen verschillend onderhoud. Wij kunnen u hier helder en duidelijk over informeren. 

Letters voor op een grafsteen

Het opschrift op een gedenksteen is heel persoonlijk en uniek. Er zijn tal van mogelijkheden om de gedenksteen te voorzien van een naam en een tekst. Wij begeleiden u hierin.

Er is een ruime keuze in lettertypes, maar ook in reliëf. Op gepolijste granieten monumenten en in glas worden meestal verdiepte geverfde letters gebruikt. Maar ook kunnen bronzen of aluminium letters op het monument worden bevestigd. Een geheel eigen lettertype of handschrift kunnen we op verzoek handmatig inkappen. Ook kan een bronzen plaatje op de steen worden bevestigd, met daarop een gegoten tekst.

Naast de naam en de gebruikelijke gegevens kan een spreuk, bijbeltekst, songtekst, wens of gedicht in de steen worden gegraveerd of op de steen worden bevestigd. Een afbeelding kan deze tekst illustreren. We informeren u over alle mogelijkheden, waarbij uw persoonlijke wens centraal staat.

Bloem in graniet

Afbeeldingen en foto's op een grafsteen

Veel nabestaanden kiezen er voor om afbeelding op het grafmonument te laten bevestigen, etsen of graveren. Dit kan een porseleinen foto van de overledene zijn, een voorwerp dat waardevol was voor de overledene, of een afbeelding die de band met de overledene symboliseert.We kunnen deze voorwerpen leveren of maken, en duurzaam verwerken in of op het monument.

Na hoeveel tijd kan een grafzerk worden geplaatst?

Na de begrafenis moet ongeveer drie maanden worden gewacht voordat een grafzerk kan en mag worden geplaatst. De grond moet namelijk eerst ‘nazakken’ voordat een degelijke fundering kan worden gemaakt. We leggen onder ieder te leveren grafwerk een betonvloer van gewapend beton, die we onder het maaiveld op kunststof fundatiepalen bevestigen. Deze fundatiepalen reiken tot de vaste grond. Als u beplanting wenst in de grafzerk, dat plaatsen wij een open betonraam op de fundatiepalen. De grafzerk wordt solide bevestigd op deze betonvloer of dit betonraam. 

Onze ervaring is dat er in bijna alle gevallen na het verstrijken van de vereiste drie maanden op verantwoorde wijze een staand grafmonument kan worden geplaatst. De gemiddelde levertijd van een grafzerk is ongeveer drie maanden na de opdrachtdatum, afhankelijk van het overeengekomen model en het gekozen materiaal. Dit komt door de lange weg die, met name de steensoort, moet afleggen alvorens het in onze werkplaats wordt afgeleverd. De steensoorten (meestal graniet) komen voornamelijk uit Scandinavië  en de berggebieden in India , Zuid Afrika en China.

Vrijdag 13 oktober gesloten

Op vrijdag 13 oktober 2023 vieren wij het bestaan van 140 jaar Steenhouwerij Engberts. Op deze speciale dag zijn we gesloten voor afspraken en verkoop. Vanaf dinsdag 16 oktober staan we weer vol energie voor u klaar. In geval van nood kunt u bellen met 0592-312780.