Staande stenen

In liefdevolle herinnering

Een staande gedenksteen is een grafmonument dat alleen uit een staand gedeelte bestaat, het zogenaamde ‘kopstuk’. Dit kopstuk kan enkel zijn voor een enkel graf, of dubbel voor een dubbel graf. Afhankelijk van de begraafplaats gaat het dan om enkele graven, graven boven elkaar (beide enkel) of graven naast elkaar (dubbel).
Het kopstuk wordt op een betonnen fundering geplaatst, zodat de rest van het grafoppervlak leeg blijft voor bijvoorbeeld beplanting of gras.

De kopstukfundering wordt onder het maaiveld, dus onzichtbaar, aangelegd op kunststoffen funderingspalen. Alleen het uiteindelijke monument, dus het kopstuk, bevindt zich zichtbaar boven het maaiveld.
De steensoort die tegenwoordig het meest wordt gebruikt is graniet, vanwege haar duurzaamheid,  onverwoestbaarheid en mooie kleuren en tekening. Zwerfkeien en hunebedstenen zijn hetzelfde graniet, maar dan in ruwe onbewerkte vorm.
Zachtere steensoorten zoals marmer en kalksteen (Belgisch Hardsteen) worden steeds minder gebruikt, omdat ze meer onderhoud vergen dan de hardere soorten.
We beschikken over een groot aantal bestaande ontwerpen, maar zijn tevens gespecialiseerd in het samen met u vormen van een persoonlijk ontwerp. De uitvoering in natuursteen kan gecombineerd worden met glas, staal, brons, hout of kunststof.
Verschillende steensoorten en grafwerkconstructies vragen verschillend onderhoud. Wij kunnen u hier helder en duidelijk over informeren.