Geschiedenis

Vijf generaties vakmanschap en ervaring...

Steenhouwerij Engberts werd in 1883 opgericht door Jan Engberts (1856-1939). Jan was de oudste zoon van de smidsknecht Lambert en zijn vrouw Annegien. Vroeg wees geworden, trok hij op zestienjarige leeftijd naar het Westen. Daar leerde hij het steenhouwersvak. Met deze kennis richtte hij zijn eigen steenhouwerij op in Meppel. Hij en zijn vrouw Grietje kregen een zoon en drie dochters.
 
 

Na verloop van tijd nam Lambertus Engberts (1884-1945) het bedrijf van zijn vader over. Hij had het vak van zijn vader geleerd. De grafstenen werden met handwerk en veel geduld gemaakt, en per handkar, bakfiets of paard en wagen naar de begraafplaatsen vervoerd. Voor langere afstanden werd de beurtschipper ingehuurd. In de jaren twintig verhuisde Lambertus met zijn vrouw Hendrika, vijf dochters en zoon naar Assen, om aldaar de steenhouwerij voort te zetten.


Eind jaren dertig ging het bedrijf over op de enige zoon Hendrik Jan Engberts (1914-1989). Hij nam samen met zijn vrouw Antje en drie zoons de zware taak op zich het door de oorlog in moeilijkheden geraakte bedrijf weer op de rails te krijgen. De twee oudste zonen hielpen al gauw fulltime mee. Machines kwamen het zware hak- en beitelwerk verlichten, vervoer werd gemakkelijker, meerdere steensoorten deden hun intrede. Maar het persoonlijke vakmanschap bleef.

In 1980 werd Paul Engberts (1950) eigenaar van het bedrijf, dat nu al ruim dertig jaar onder zijn leiding heeft gedraait. Net als zijn vader Hendrik Jan en grootvader Lambertus groeide hij op in de wereld van de steenhouwerij, en leerde hij het vak in eerste instantie van zijn vader. Een mooi vak, waarin vakmanschap wordt gecombineerd met het streven iets voor mensen te willen betekenen. En bedrijfshectiek wordt gecombineerd met de serene rust van begraafplaatsen. En de terugblik wordt gecombineerd met de blik op vandaag en morgen. Eerbied voor de dood geeft bezieling in het leven.

De vijfde generatie, Erik Posthuma en Ronald Haveman die het bedrijf hebben voortgezet (2017) zijn geen familie van Engberts, maar maken wel al ruim 23 jaar deel uit van de Steenhouwerij. Zij hebben er mede voor gezorgd dat de naam Engberts is wat het vandaag de dag is. Een eigentijds bedrijf waar er zorg en aandacht wordt omgegaan met nabestaanden om hen te helpen bij een passende gedenksteen.